achtergrond

Eigenaar zoekt Ruiter brengt eigenaren/fokkers van paarden en pony’s en ruiters bij elkaar om een relatie aan te gaan waarvan zij allebei profijt hebben. Eigenaren en ruiters worden vooral met elkaar in contact gebracht op basis van ervaring, talent en ambities. De keuze voor de ruiter ligt altijd bij de eigenaar en mocht een samenwerking toch geen succes zijn, dan zoeken we voor de eigenaar een andere ruiter. De manier waarop een match tot stand komt, wordt ondersteund door het betreffende regionale team. Alle gewenste combinaties zijn welkom, van recreatief tot topsport: wij zijn er om de juiste combinaties bij elkaar te brengen, maar met wie en of een samenwerking tot stand komt, ligt altijd bij de eigenaar en ruiter zelf.

Duidelijke afspraken

Voor beide partijen is het wenselijk om vooraf met elkaar te bespreken welke ideeën en verwachtingen men heeft bij de samenwerking en om de hierover duidelijke afspraken te maken. Al hebben we alle vertrouwen in elkaar, het is beslist verstandig om de afspraken die worden gemaakt vast te leggen. Welke afspraken dat zijn, wordt helemaal overgelaten aan eigenaar en ruiter. Dit hoeft helemaal niet complex te zijn!

Zet het op papier

Een samenwerking voor langere tijd waarbij het gaat om een levend én kostbaar wezen als een paard of pony, brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Om dit in goede banen te leiden bieden we een duidelijk voorbeeldcontract dat kan worden gebruikt. Wie betaalt wat? Wie is verantwoordelijk voor de verzorging of bij een ongeluk of schade? Mondelinge afspraken zijn wettelijk bindend, maar als er geschillen ontstaan over de vraag wát nu precies is afgesproken, dan is het voor iedereen het prettigst als de belangrijkste zaken op papier staan.

Kosten

Wij zijn een programma dat volledig draait op vrijwilligers en wij hebben geen winstoogmerk. Om onze kosten te dekken en om leuke activiteiten voor de deelnemers te organiseren, vragen wij de eigenaren en ruiters wel om een financiële bijdrage. Wij vragen daarom aan de eigenaren om bij aanmelding 50,- te betalen. Daarmee worden de kosten gedekt om een geschikte ruiter te zoeken en te matchen. Ruiters betalen bij een gematchte combinatie 50,-. Verdere afspraken worden gemaakt per regio.

Standaard contracten en formulieren’

Om het onze eigenaren en ruiters makkelijk te maken, bieden we standaard contracten en formulieren aan die naar wens kunnen worden aangepast. Indien u juridisch advies nodig heeft, dan kunt u via Eigenaar Zoekt Ruiter tegen een redelijk tarief advies inwinnen bij Hekkelman Advocaten.

Klankbordgroep

We willen graag een klankbordgroep oprichten voor fokkers en eigenaren. Wilt u meedenken over de inrichting van het landelijke programma en/of advies geven aan de regionale programma’s over de aanpak? Mail ons!

eigenaren vertellen...


sabrien van dijk

De ervaring van...

sabrien van dijk

"Een absolute win-win-situatie"
lillian kreuger

De ervaring van...

lillian kreuger

"Prachtig om mee te maken"

+
sabrien van dijk

Sabrien van Dijk fokt al jaren met veel plezier en succes NRPS-pony’s. Als groot liefhebster van de paardensport, geniet ze er het meeste van om haar eigen fokproducten goed te zien presteren onder het zadel. Daarom besloot ze de pony’s te gaan verleasen.

'Het is een absolute win-win situatie voor iedereen'

“Een ideale uitkomst, aangezien mijn eigen dochter naast haar 3VWO haar handen vol heeft aan het rijden van twee wedstrijdpony’s. Via een oproep via Facebook zijn al diverse kinderen bij ons de pony’s komen rijden. Ik begeleid de kinderen die mijn pony’s uitbrengen zowel thuis als op wedstrijd. Het is een absolute win-winsituatie voor iedereen. Voor de kinderen is dit de kans om op een hele goede wedstrijdpony te rijden zonder de risico’s van aanschaf en dierenartskosten.

De kinderen verzorgen en trainen de pony alsof het een eigen pony is. Zo kijken we naar ieders talent en behoefte. De een wil fanatieker en de ander net iets minder. De een wil springen de ander dressuur. Zolang ruiter en pony het leuk vinden kan het allemaal. De kinderen krijgen hier de mogelijkheid om heel veel te leren. De kosten zijn net iets hoger dan het plaatsen van een pony bij ons in pension, maar daar krijgen ze dan wel de begeleiding voor. Voor mij is dit de mogelijkheid om de opleiding van de pony’s in eigen hand te houden. Inmiddels lopen ze allemaal rond de Z/Z2. Ik beleef ongelooflijk veel plezier aan het zien van de mooie prestaties van de pony’s én de kinderen.

+
Lillian Kreuger

Vanaf haar tiende jaar is Lilian Kreuger actief in de paardensport, eerst als dressuuramazone en instructeur en nu vooral als ponyeigenaar en -fokker én als trainer en jurylid.

'Het is prachtig om mee te maken'

“Omdat mijn hart altijd bij de pony’s is blijven liggen, heb ik naast mijn rijpaarden altijd pony’s gehouden. Al ruim twintig jaar worden zij op leasebasis gereden door diverse wedstrijdamazones. Het doel is voor zowel pony’s als amazones om zo ver mogelijk te komen.” Lilian heeft momenteel vijf kwaliteitsvolle pony’s (D-maat): vier NRPS’ers en een met een Belgisch Ponystamboekpapier. De pony’s staan aan huis in Ochten. “Momenteel zijn er drie meisjes die bij ons een of meer pony’s leasen. Het leasen houdt in dat zij de pony’s mogen rijden en uitbrengen op dressuurwedstrijden. Daarnaast helpen zij, volgens een in overleg vastgesteld schema, met het op orde houden van de paddock en wei. Het mesten en voeren doe ik zelf.”

Lilian begeleidt de meiden tijdens de training en verzorging en tijdens wedstrijden. Verder gaat zij regelmatig met de meiden naar een topinstructeur om een stap verder te komen en zichzelf te (blijven) scholen. Over de kosten (lessen, startkaart, clinics etc) hebben zij afspraken gemaakt. Voor beide partijen werkt het goed. De meiden kunnen zich ontwikkelen als amazone en de pony’s worden geschoold. Lilian: “Helaas kan ik vanwege blessures zelf geen wedstrijden meer rijden. Op deze manier beleef ik toch enorm veel plezier aan de wedstrijdsport, en de training daar naar toe. Ik vind het leuk om de meisjes uit te leggen hoe je de pony’s op de juiste manier kunt trainen en ontwikkelen en ook alles eromheen zoals het stalmanagement, de tandarts en voer. De pony’s zijn succesvol op keuringen en op dressuurwedstrijden. Een aantal pony’s is reeds verkocht en ook weer succesvol bij de volgende eigenaar. Dat is toch prachtig om mee te maken?!